Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, object given in /var/www/folkeskoleforaeldre.dk/public_html/wp-content/plugins/bbpress/includes/core/template-functions.php on line 316
Forældreutilfredshed skyldes, at skolereformen er et flop – Folkeskoleforældre

Det handler om børn - ikke om statistikkerForeningen Skole og Forældre har netop frigivet deres seneste undersøgelse blandt læserne af deres magasin, som nu viser at 52 % af forældre i undersøgelsen er utilfredse med skolereformens elementer: de lange skoledage, understøttende undervisning, lektiecafeer og bevægelse. Det skal sammenlignes med 27% i en tilsvarende rundspørge i september 2014.
Blandt udskolingsforældre er utilfredsheden dog helt op til 63 procent.

Foreningen Folkeskoleforældre har igennem længere tid gjort opmærksom på, at danske skolebørn efter skolereformen har Europas længste skoletid med 12960 timer i løbet af en skolegang.
30% af de timer, dvs. den understøttende undervisning, lektiecafeer og bevægelse, er netop der, hvor undersøgelsen viser mest markant utilfredshed.

Når Skole og Forældres formand, Mette With Hagensen, “løfter pegefingre” og henviser til implementering og skoleledernes formand Claus Hjortdal henviser til, at det blot drejer sig om “negativ omtale i medierne”, er det udtryk for en total mangel på forståelse for, hvad det er forældrene oplever. At han oven i købet hævder at skoledagene ikke er længere i år peger på, at han ikke har forstået forskellen på frivillig lektiecafe og den nuværende tvungen skoledags længde.

Reformen er ganske rigtigt implementeret ganske uheldigt mange steder, i en atmosfære af nedskæringer på skolebudgetterne der har reduceret ressourcerne til de enkelte timer ganske voldsomt, men det grundlæggende problem er den meningsløshed i forbindelse med skolen, som reformen har indført.

 • Man har udhulet fritiden i et forsøg på at få den ind i skolerne.
  Dette er fejlet og har medført frafald i idrætsforeningerne, specielt i de ældste klasser. Og fritidsinstitutioner melder generelt om udmeldinger.
 • Man har forsøgt at fjerne lektierne fra skolerne.
  Dette er fejlet og der er en oplevelse hos forældrene af tungere lektiepres.
 • Man har forsøgt at få bevægelse ind i skolerne.
  Dette er fejlet og de fleste fortæller om små hop på stedet.
 • Man har forsøgt at få pædagoger ind i undervisningen for at give en bedre social gevinst.
  Dette er fejlet, og mange skoler har nu større klasser, end de har haft før.
 • Man har forsøgt at udvide skoledagen med 30% uden at finansiere med en eneste krone
  Dette er fejlet. Og oven i har næsten halvdelen af folkeskolerne skemaer på mellemtrin og udskoling, der er længere end intentionen i folkeskolereformen.
 • Man har forsøgt at få inklusion til at fungere samtidig med en omfattende reform uden en eneste ekstra krone.
  Dette er fejlet, og der opleves massive problemer med inklusion, en lovgivning kommunerne har haft siden 2012 til at få til at fungere.

Reformen fungerer ikke, FORDI den ikke er godt nok gennemtænkt, finansieret eller bunder i, hvad der reelt virker i forhold til at øge børns faglige niveau eller trivsel. Jo før folketingspolitikere, kommunalpolitikere, forvaltningsfolk og skoleledere indser det, jo bedre for folkeskolen og vores børn!

Kilder:
Vedr. Skole og Forældres nye undersøgelse:
http://www.skole-foraeldre.dk/nyheder/stor-utilfredshed-med-lange-skoledage

http://nyhederne.tv2.dk/samfund/2015-11-11-ny-undersoegelse-over-halvdelen-af-danske-foraeldre-utilfredse-med-lange

http://www.avisen.dk/lange-skoledage-nu-siger-over-halvdelen-af-foraeldre_354725.aspx

Undersøgelse der viser, at næsten halvdelen af folkeskolerne har skemaer på mellemtrin og udskoling, der er længere end forudsat i folkeskolereformen: http://www.skole-foraeldre.dk/nyheder/reformens-hensigt-om-skoledagens-l%C3%A6ngde-skal-overholdes

Tidligere undersøgelse fra Skole og Forældre vedr. reformutilfredshed: http://www.skole-foraeldre.dk/nyheder/stadigt-flere-for%C3%A6ldre-er-utilfredse-med-folkeskolereformen

Udmeldinger af idrætsforeninger og fritidsinstitutioner:
http://www.idan.dk/nyhedsoversigt/nyheder/2015/a712_skolereformen-har-ikke-foert-til-krise-i-foreningslivet/

http://www.bupl.dk/presse/pressemeddelelser/stort_frafald_fra_fritidsinstitutioner_rammer_udsatte_boern?opendocument

Forældreutilfredshed skyldes, at skolereformen er et flop