Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, object given in /var/www/folkeskoleforaeldre.dk/public_html/wp-content/plugins/bbpress/includes/core/template-functions.php on line 316
Lærerflugt er stærkt bekymrende! – Folkeskoleforældre

Der kommer stadig flere historier og undersøgelser, som entydigt viser en massiv flugt fra lærerjobbet; senest har Ekstra Bladet lavet en artikelserie om problematikken (se links nedenfor). Rekordmange lærere går på pension den dag, de fylder 60, og kan ikke lokkes til at blive længere på trods af en stor økonomisk gevinst. Mange kompetente, engagerede lærere finder andre græsgange uden for lærerfaget eller ender med at blive langtidssygemeldte med stress. De resterende hænger i med det yderste af neglene fuldstændig grå af udmattelse.

Ud over at det naturligvis er ganske forfærdeligt for de implicerede lærere, så er det en katastrofe for vores børn skolegang. Vores børn møder en skole, hvor der er jævntlige lærerskift, også midt i skoleåret. Lærerskift som i høj grad påvirker både undervisning og trivsel. Det at skulle lære noget nyt er en kompliceret affære, og en rigtig god relation mellem lærer og elev er den allervigtigste forudsætning. Det kræver tid og ro at bygge en relation op og at skabe den nødvendige tillid.

Den megen sygdom betyder også rigtig meget vikardækning. Vikarundervisning er som oftest af en væsentlig mere overfladisk art og har desværre ofte karakter af at være opbevaring i stedet for undervisning af kvalitet. Med mange vikardækkede timer vil vores børn få en ringere undervisning.

De tidspressede lærere, som stadig hænger ved, kan opleves som korte for hovedet og svære at komme i kontakt med. Børnene oplever lærere, der flyver ud af klasseværelset for hurtigt at nå ned til deres kontor og forberede sig. Den tid til snak og omsorg, som tidligere lå implicit i klasselærerfunktionen, er forsvundet med skolereformen. Som forældre er det svært at komme i dialog med lærerne, da de kun træffes via skoleintra. Og som konsekvens af det øgede arbejdspres kan det være svært at få tid til det skole/hjemsamarbejde, der er så essentielt for alle parter. Det mærkes tydeligt, at lærerne er under pres og at arbejdsmiljøet mange steder er betændt.

Vores børn fortjener en ordentlig undervisning. De er blevet lovet en bedre skole med den nye reform, men de har fået en skole i kaos. Det er af stor vigtighed, at skolens medarbejde sikres ordentlige arbejdsvilkår. Lærerflugten skal stoppes øjeblikkeligt, så vores børn kan få en tryg skoledag med voksne, de kender og har tillid tid. Voksne som har tid til at yde omsorg for vores børn og deres undervisning. Kommunerne skal behandle vores børns lærere ordentligt!

Links til Ekstra Bladets artikelserie om lærerflugten:
Kaos i folkeskolen: Lærerne flygter
Lærere stopper trods pensionssmæk
7 årige Lucia mangler sin lærer

 

Lærerflugt er stærkt bekymrende!